Обама номинира Хилари Клинтън за държавен секретар на САЩ
Обама номинира Хилари Клинтън за държавен секретар на САЩ / снимка: БГНЕС
На специална пресконференция в Чикаго новоизбраният президент на САЩ Барак Обама потвърди номинацията на сенатор Хилари Клинтън за поста държавен секретар. „Познавам Хилари Клинтън като приятел, колега, съветник и твърд опонент по време на предизборната кампания", заяви Обама. Той подчерта, че тази номинация е ясен знак за сериозността на неговите намерения да възроди американската дипломация.

Обама представи Клинтън като човек, който познава много от световните лидери и чието име се споменава с уважение във всяка столица: „Тя притежава невероятна интелигентност и забележителен морал. Гордея се, че тя ще бъде нашият следващ държавен секретар".

Ето и отговорът на Хилари Клинтън: „Америка на може да посрещне предизвикателствата без подкрепата на останалата част от света. А светът не може да разреши проблемите без Америка", заяви Клинтън.

Обама представи в Чикаго и останалата част от екипа си по национална сигурност, в който са Робърт Гейтс и ген. Джеймс Джоунс: „Убеден съм, че този екип е това, от което имаме нужда, за да поставим ново начало в американската национална сигурност. Искам да напомня, че когато става въпрос за сигурността на нацията ни, ние не се делим на републиканци или демократи – ние сме американци преди всичко! Нито едната от двете партии няма монопол върху мъдростта или силата."

Обама допълни, че предизвикателствата пред националната сигурност на САЩ са толкова сериозни, колкото и икономическата криза. „Това са двете различни войни, които водим!", допълни той.