/ БТА
До 2 млн. души, живеещи по фронтовата линия в Източна Украйна, рискуват да се изселят, ако конфликтът се разрасне, предупреди Норвежкият съвет за бежанците, докато напрежението се покачва във връзка с увеличаването на военните сили на Русия.

"Животът и сигурността на милиони хора в Източна Украйна висят на косъм, докато чакаме политически пробив в настоящата безизходица", заяви Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкия съвет за бежанците (НСБ), в изявление след посещение в региона. "Не трябва да подценяваме човешкото страдание от подновяването на конфликта - то ще доведе до увеличаване на жертвите сред цивилното население, масово разселване и рязко нарастване на хуманитарните нужди."

Русия завзе Кримския полуостров от Киев през 2014 г. и разпали тлеещ сепаратистки конфликт в източната част на страната, който оттогава е отнел живота на повече от 13 000 души.

С нарастването на напрежението НСБ предупреди, че "до два милиона души, живеещи в 20-километрова зона от двете страни на контактната линия в Източна Украйна, ще бъдат изложени на повишена заплаха от насилие и разселване, ако конфликтът ескалира". Организацията заяви, че над 850 000 души вече са вътрешно разселени, а 3 милиона разчитат на хуманитарна помощ.

"Активните военни действия биха влошили драстично съществуващата хуманитарна ситуация, в която нуждите вече са големи в резултат на дългогодишното насилие", заяви организацията.

НСБ заяви още, че всяко рязко засилване на конфликта може да "обърне в обратна посока значителните подобрения" през последните години, благодарение на които броят на хората, нуждаещи се от помощ, е намалял от 5 милиона през 2015 г.
БГНЕС