/ iStock/Getty Images
Новото ляво правителство на Испания одобри повишаване на пенсиите с 0,9% през тази година. Решението беше взето на първото заседание на кабинета.

11-те милиона пенсионери в Испания ще видят увеличение с 0,9% през 2020 г., което е равно на очаквания ръст на инфлацията, за да се гарантира, че "не губят покупателна способност", заяви лидерът на социалистите на пресконференция след одобряването на мярката.

Ако процентът на инфлацията се окаже по-висок от 0,9%, пенсионерите ще получат плащане в началото на 2021 г., за да бъдат компенсирани за разликата, добави той.

Пенсиите в Испания спряха да се свързват с инфлацията през 2014 г. като част от мерките за икономии, въведени от консервативния предшественик на Санчес по време на финансовата криза в страната.

Новото испанско правителство положи клетва

Повишаването на пенсиите в съответствие с инфлацията беше една от мерките, включени в коалиционното споразумение, подписано между социалистите на Санчес и партията срещу икономиите Подемос след повторни общи избори през ноември.

Санчес, на власт от юни 2018 г., отново положи клетва като министър-председател миналата седмица, като стана глава на първото коалиционно правителство на Испания от 30-те години на миналия век.

Педро Санчес е новият премиер на Испания

През последните години пенсионерите организират редовни улични протести с искане за по-високи пенсии.

Застаряващото население на Испания и намаляващата раждаемост предизвикаха опасения от потенциални сериозни проблеми с пенсиите и доведоха до призиви за реформа на системата.
Санчес заяви, че неговото правителство ще работи за осигуряване на "устойчива" пенсионна система.
БГНЕС