Андрий Сибиха
Андрий Сибиха / БТА
Украинският министър на външните работи Андрий Сибига пристигна днес в Румъния за първото си посещение в чужбина след поемането на поста на 5 септември, съобщи Укринформ.

„Министърът на външните работи на Украйна Андрий Сибига започна разговори на четири очи с румънската си колега Луминица Одобеску в Букурещ по време на първото си международно посещение в Румъния“, пише украинското Министерство на външните работи в Телеграм, цитирано от агенцията.

По-рано министерството информира, че министърът ще направи първата си регионална обиколка в съседни държави, която ще започне с работно посещение в Румъния.
 

Ключови теми на разговорите в Букурещ ще бъдат трайната подкрепа за отбранителните способности и енергийната стабилност на Украйна, напредъкът по пътя на присъединяване към Европейския съюз и НАТО, прилагането на формулата за мир, сигурността в Черно море и защитата на законните права и интереси на украинските граждани в Румъния.
 

Украинският първи дипломат изрази също признателност за „историческото“ решение на Румъния да дари една система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ на Украйна.

„Това е много важно за укрепване на отбраната на Украйна. Това е един щит не само за Украйна, но и за Европа. Днес ние защитаваме не само Украйна, но и Европа“, каза украинският външен министър. 

Той отбеляза, че има многобройни случаи на нарушаване на въздушното пространство на НАТО от руски ракети или дронове. По думите му системата „Пейтриът“, дарена от Румъния, ще укрепи капацитета за отбрана на Украйна и защитата на енергийната инфраструктура в контекста на наближаващата зима.

Андрий Сибига каза, че руските дронове и ракети падат в близост до атомните централи на Украйна и могат да бъдат изключително опасни.

„Затова моля нашите партньори в Румъния да анализират възможността да свалят руските дронове и ракети в близост до румънското въздушно пространство“, каза Сибига.

Изборът на Румъния
за първо международно посещение изпраща сигнал, че Украйна е ангажирана да изгради конструктивна, предвидима и взаимно изгодна добросъседска политика, която е от стратегическо значение в контекста на присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО, отбелязва още украинското външно министерство.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симона - Алекс Михалева/БТА