/ БТА
Продължителна въздушна тревога, обявена в голямата част от Харковска област в Североизточна Украйна рано тази сутрин беше отменена, след като  представители на местните власти съобщиха за удари, нанесени от руски дронове и предупреждение за ракетна опасност в град Харков, предаде Ройтерс.

Обществената телевизия "Суспилне" съобщи, че въздушната тревога в града е била в сила над 16 часа и половина, най-продължителната от началото на инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Областният управител Олег Синехубов заяви, че най-малко пет дрона са нанесли удари по Харков, втория по големина град в Украйна.
Кметът на Харков Игор Терехов обяви, че е бил поразен Основянски район в града, при което е причинен пожар. За момента няма данни за жертви или щети.

В последните седмици Харков, вторият по големина град в Украйна, често е мишена на руски атаки. Миналата седмица руски войски навлязоха в северните части на Харковска област и край редица села в близост до руската граница се водят сражения. "Суспилне" съобщи, че в районите, засегнати от тази атака, въздушната тревога се запазва.

Украински дрон е убил майка и нейния 4-годишен син, докато пътували в кола в руската Белгородска област, съобщи в приложението "Телеграм" губернаторът на областта Вячеслав Гладков, цитиран от Ройтерс.

Един от изпратените в района няколко дрона е поразил автомобил в село Октябърски, като намираща се в колата жена е загинала на място, а малкият й син е починал от раните си, след като е бил откаран в болница. Бащата на детето и водачът на автомобила са били ранени, но са оцелели, допълни губернаторът.

Няколко населени места в Белгородска област бяха атакувани от дронове камикадзе, уточни Гладков, цитиран от ТАСС.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Иванова/БТА