/ БГНЕС
Русия напредва все повече. В Харковския регион руската армия отвори нов фронт и вече превзе няколко села. Дали целта е превземането на град Харков? Не, смятат военни експерти. Голямата цел е друга, пише Deutsche Welle.

На 10 май руската армия отвори нова фронтова линия в Украйна, като прекоси границата на североизток от град Харков. След интензивни артилерийски и въздушни атаки руснаците окупираха няколко села в граничния район, а украинските сили не успяха да ги спрат. Това пише германската обществена телевизия ZDF в анализ, в който става дума за тактиката на Путин, която се крие зад тази офанзива. 

След като превзе селата Стрилеча и Пилна, руската армия нападна и град Волчанск. Откритият терен там, както и липсата на достатъчно боеприпаси в украинската армия, е от полза на нападателя. 

Русия може да мобилизира още войници

Преди войната във Волчанск живееха около 17 000 души, отбелязва германската обществена медия, а липсата на достатъчно укрепления прави града изключително уязвим за атаки. Забележително е, че руснаците настъпват по двата бряга на река Сиверски Донец, без да се притесняват от евентуална украинска контраатака, която би могла да застраши фланговете им, обясняват военните експерти Кристиан Мьолинг и Андраш Рач в текста си за ZDF. 

Досега Русия е изпратила ограничени сили. В боевете са участвали около три-четири батальона руски войски, включително няколко подразделения "Щурм Z", съставени от затворници. Руснаците обаче имат резерви - около 30 000 души, пишат Мьолинг и Рач. Те могат да бъдат изпратени, за да подсилят атаките и задълбочат пробива. 

Превземането на Харков не е голямата цел

Руските сили в района обаче не са достатъчно, за да се опитат да превземат Харков, посочват експертите. Те предполагат, че истинската цел на офанзивата е друга. Русия явно иска да принуди Киев да изпрати допълнителни войски в този регион, за да отслаби украинската отбрана в Донбас. Това ще натовари допълнително и без това оскъдните човешки ресурси на Украйна.

Ако руснаците навлязат по-дълбоко в Харковския регион, той може да попадне в обсега на системите БМ-21 Град и на артилерията им. Тогава ударите върху града могат да станат стотици, дори хиляди. В момента те са между 2 и 5 дневно. Това няма да доведе до падането на Харков, но сериозно ще повлияе на качеството на живот на хората там.

Ако Русия успее да превземе Волчанск и да напредне на юг и югоизток, тя може да застраши левия фланг на украинските сили, защитаващи Купянск, четем още в текста в ZDF. Това обаче ще изисква руската армия да напредне с почти 100 километра и да превземе поне десетина населени места, за което все още не са разположили достатъчно войски.

Зеленски: Спирането на офанзивата в Харков е приоритет

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Олександър Сирски призна в неделя, 12 май, че ситуацията в района около Харков е "трудна", но отрече руснаците да са постигнали значителен пробив. "Водим ожесточени отбранителни битки. Опитите на руските нашественици да пробият отбраната ни са спрени", написа той в Телеграм. "Ситуацията е трудна, но защитните сили на Украйна правят всичко възможно, за да удържат отбранителните линии и позиции и да нанесат поражения на врага", заяви още Сирски.

Украйна страда от хроничен недостиг на човешка сила, оръжия и закъсняла финансова помощ от Запада, пише британският "Гардиън", а експерти предупреждават от седмици за предстояща руска офанзива. Междувременно американският Институт за изследване на войната определи руските твърдения за превземане на четири села като точни и определи последните успехи на руската армия като "тактически значими". В неделя Русия заяви, че е установила контрол над още пет села.

Президентът Володимир Зеленски обяви, че основният приоритет е спирането на руската офанзива в Харковска област. "Дали ще успеем да се справим с тази задача зависи от всеки войник, всеки сержант, всеки офицер", заяви Зеленски.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Deutsche Welle