Нови преговори в търсене на изход от кризата във Венецуела
Нови преговори в търсене на изход от кризата във Венецуела / БГНЕС, архив

Социалистическото правителство на венецуелския президент Николас Мадуро и десноцентристката опозиция, която има мнозинство в парламента подновиха преговорите за намиране на изход от кризата, обхванала страната, предаде АФП.

Разговорите започнаха вчера и ще продължат днес местно време, каза Ернесто Сампер, бивш президент на Колумбия и настоящ генерален секретар на Съюза на южноамериканските страни. Той е един от наблюдателите на процеса на диалог във Венецуела и присъства на него с цел да помогне за доброто протичане на тези преговори.

Обвиниха президента на Венецуела Николас Мадуро в държавен преврат (СНИМКИ)

Сампер заяви, че по централни въпроси вчера е постигнат напредък, но не навлезе в подробности.

Преговорите се състояха в хотел в Каракас. Сред останалите наблюдатели са бившият премиер на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро и бившият доминикански президент Леонел Фернандес.

Началото на диалога бе обявено в края на октомври. Той се провежда под егидата на Ватикана, пратил за целта емисар във Венецуела - монсеньор Клаудио Мария Чели.

Заради кризата: Венецуелките предпочитат стерилизация вместо да раждат деца

Венецуела е затънала в дълбока политическа и икономическа криза. Опозицията искаше референдум за отстраняване на Мадуро, но процесът по организацията на допитването беше прекратен от властите. Тогава с посредничеството на Ватикана бе поставено началото на диалога между двата лагера в страната.

Източник: БТА