Обвиниха президента на Венецуела Николас Мадуро в държавен преврат (СНИМКИ)
Обвиниха президента на Венецуела Николас Мадуро в държавен преврат (СНИМКИ) / БГНЕС

Венецуелският парламент, в който опозицията има мнозинство, обвини режима на президента Николас Мадуро, че е извършил държавен преврат, прекъсвайки процеса за свикване на референдум за отстраняване на президента от власт, предаде Франс прес.

Миналия месец Мадуро заяви, че е предотвратен преврат

Националното събрание прие резолюция, в която обяви, че конституционният ред е нарушен и режимът на Николас Мадуро е извършил държавен преврат. Така парламентът ще може да предприеме действия в международен план и да предизвика натиск от народа, гласи резолюцията.

Обвиниха президента на Венецуела Николас Мадуро в държавен преврат (СНИМКИ)
netinfo

Националният избирателен съвет обяви в четвъртък, че отменя процеса на събиране на подписи за референдума, който трябваше да се състои тази седмица и бе последният етап преди свикването на референдум от опозицията, обединена в Коалицията за демократично единство (КДЕ). Тя обвинява Мадуро за икономическия срив на Венецуела, предизвикан от поевтиняването на петрола.

Заради кризата: Венецуелките предпочитат стерилизация вместо да раждат деца

Във Венецуела има остър недостиг на стоки от първа необходимост, пред празните магазини се вият опашки и престъпността се разраства. По оценки на Международния валутен фонд тази година инфлацията ще достигне 475 процента, а догодина - 1600 процента, добавя АФП.

Обвиниха президента на Венецуела Николас Мадуро в държавен преврат (СНИМКИ)
netinfo

Източник: БТА