В американския щат Тексас все повече хора правят клонинги на своите домашни любимци. Така след като животното почине, стопаните ще имат тяхно копие, което да продължат да отглеждат, разказва Voice of America (VOA).

"Първият ми котарак се казваше Чай. Мога само да го опиша като моето любимо животно в целия свят. Никога в живота си не съм имала такава връзка с друго живо създание, както с това коте", споделя Кели Андерсън, треньор на животни.

Връзката на Кели с нейната котката била толкова силна, че тя решила да я клонира.

"Борих се с депресия, когато беше до мен. Котката спасяваше живота ми повече пъти, отколкото мога да преброя. Така че ми беше много трудно, когато тя почина", добавя жената.

В мъката си тя се обръща към ViaGen Pets & Equine, фирма от САЩ, която клонира домашни любимци - котки, кучета и коне.

Процесът започва с посещение във ветеринарния кабинет, от където се изпраща биопсийна проба на домашния любимец, който ще бъде клониран.

"След като получим пробата, ние направим клетъчно култивиране. Използваме част от запазените клетки, за да създадем клонирани ембриони. След това те се трансплантират на сурогатни майки. И оттам нататък, това е нормален период на бременност", разказва Коди Ламб, която работи с опечалените стопани.

Процесът на клониране на котката на Кели отнел четири години. Но накрая тя получава Бел - клонингът на Чай.

"Когато получих обаждането, че наистина са я клонирали, мисля, че бях в шок. Но тя има доста различни белези и различна личност от покойния оригинал. Обичам я много и тя определено е като моят котарак, но връзката между нас не е същата. Но аз никога не съм очаквала или искала точно това", споделя Кели Андерсън.

"Обратната връзка, която получаваме, е че темпераментът и личността са доста подобни, но клонингите имат и своя уникален индивидуализъм", добавят от компанията.

Клонирането не е евтино. Кели е платила 25 000 долара преди шест години, а цената оттогава се е удвоила на 50 000 долара, разказват от Voice of America (VOA).

Преди време хотелската наследница Парис Хилтън сподели, че е клонирала кучето си, от което е получила две негови копия. Барбра Стрейзънд също е получила две клонирани кучета от своя обичан котон дьо Тулеар.
Voice of America (VOA)