Нов опит за прекратяване на огъня в Източна Украйна
Нов опит за прекратяване на огъня в Източна Украйна / netinfo

Украйна и проруските бунтовници се споразумяха за ново прекратяване на огъня, което влиза в сила днес, два дни след като в Киев пристигна пратеник на руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес.

Последното прекратяване на огъня, което беше обявено в края на декември, позволи значително намаляване на напрежението в Източна Украйна, но и след това имаше изблици на насилие, отнели живота на най-малко петима души от началото на годината.

Новото прекратяване на огъня беше предмет на нов кръг преговори в беларуската столица Минск. Те се състояха под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Украински представители и ОССЕ съобщиха, че прекратяването на огъня е постигнато с помощта на пратеника на Путин. Борис Гризлов е бивш председател на долната камара на руския парламент и бивш министър на вътрешните работи.

"Руският представител Борис Гризлов предложи да опитаме да постигнем отново прекратяване на огъня", заяви специалният пратеник на Организацията за сигурност и сътрудничество Мартин Сайдик. "Това решение беше одобрено от всички участници", добави той.

Засега не са публикувани реакции на проруските украински бунтовници. В понеделник украинските военни обвиниха бунтовниците, че са обстрелвали позициите им с танкове, при което е загинал един човек и друг е бил ранен. Сепаратистите ги обвиниха, че са използвали срещу тях танкове и минохвъргачки.

Сблъсъкът между украинските военни и проруските бунтовници, които според Киев и Запада са подкрепяни от Москва, доведе до смъртта на над 9000 души от април 2014 година.

Източник: БТА