Талибаните някога са плячкосвали този музей поради виждането, че някои експонати и артефакти са в противоречие с исляма
Националният музей на Афганистан вече пак е отворен и талибаните, които някога плячкосаха сградата и унищожиха безценни образци от националното наследство на страната, сега изглежда са сред най-ентусиазираните му посетители, предават Асошиейтед прес и БТА.

Музеят в югозападната част на Кабул, в който са изложени артефакти, датиращи от палеолита до 20-и век, само преди седмица отново отвори врати за първи път, откакто талибаните взеха властта в Афганистан в средата на август на фона на хаотичното изтегляне на войските на САЩ и НАТО.

Катар и Турция се стремят да се договорят с талибаните за летището в Кабул

Засега на директора Мохамад Фахим Рахими и на целия персонал им е позволено да останат на работните си места, въпреки че те, както много от държавните служители в Афганистан, не са получавали заплати от август. Сменени са само пазачите, като талибани са на мястото на полицейския контингент, който преди охраняваше сградата, и включваше жени охранители, които проверяваха жените посетители, обясни Рахим. Понастоящем между 50 и 100 души посещават музея средно на ден.

Електрозахранването често прекъсва, а генераторът на музея е повреден, което оставя много от изложбените зали потънали в мрак. Няколко талибани, някои от тях с преметнат през рамо автомат, бяха сред посетителите, които използваха телефоните си, за да осветяват витрините, в които са изложени древни керамични изделия и оръжия от 18-и век.

"Това е от древната ни история, така че дойдохме да го видим", каза 29-годишният талибански боец Мансур Зулфикар, родом от югоизточната афганистанска провинция Хост, който сега е назначен за охранител в министерството на вътрешните работи. "Много съм щастлив", заяви той за първото си посещение в музея, докато се възхищаваше на националното наследство на страната си.

Талибаните планират да променят символиката в паспортите

Зулфикар разказа, че е прекарал 12 години в прословутия затвор Пул-и-Шарки в Кабул - най-големия в Афганистан. Докато е бил там, някой му разказал за музея и той си мечтаел за деня, когато талибаните отново ще управляват Афганистан и той ще може да го посети.

Но докато Зулфикар е бил още момче през 2001 г., талибаните плячкосаха музея и счупиха безценни статуи, по-специално такива, които споряд тях противоречат на исляма.

Останките от варикова статуя, за която се предполага, че е на владетел от 2-и век, са изложени на входа на сградата след реставрация от френски експерти отдела на музея за реставрациите.

Също през 2001 г. талибаните взривиха с динамит две огромни статуи на Буда от 6-и век, издълбани в скала в централната афганистанска провинция Бамиан, по заповед на талибанския лидер молла Мохамед Омар - нещо, което предизвика международно възмущение.

И докато талибаните напредваха мълниеносно в Афганистан това лято, превземайки провинция след провинция, имаше сериозни опасения, че подобна съдба очаква културното наследство на страната, особено от времето преди исляма. Поне засега изглежда, че това не се случва.

Сайфула, 40-годишен талибан от провинция Вардак и учител в медресе (ислямско религиозно училище), каза, че според него унищожаването на артефакти в музея през 2001 г. е било дело на членове на движението от по-нисък ранг, които не са имали заповед за това от висшето ръководство.

Докато разглежда музея за първи път, Сайфула, който се представи само с едно име, заяви, че ще насърчи своите ученици да посетят Националния музей на Афганистан. Някои от тях и без това вече работят като охранители в музея.

"Поколенията могат да се поучат от това и от онова, което сме имали в миналото. Имаме богата история", каза Сайфула.

Може би новите управници на Афганистан сега са съгласни с надписа, гравиран на плоча пред входа на сградата на музея: "Една нация ще съществува, докато културата й е жива."
БТА