/ БТА
"Ръководството на талибаните, завзело властта в Афганистан, планира да издаде още 2,5 милиона паспорта със символите на Ислямска република Афганистан, а след това да промени символиката". Това заяви Алам Гул Хакани, ръководител на Главната дирекция за издаване на паспорти към Министерството на вътрешните работи във временното талибанско правителство.

"Ще бъдат издадени 2,5 милиона паспорта със символа на Ислямска република Афганистан, след което ще бъде взето решение за неговата промяна", цитира думите на Хакани афганистанската информационна агенция „Bakhtar News Agency“. Длъжностното лице допълва, че в близко бъдеще талибаните ще започнат да издават паспорти в Кабул, а оттам нататък ще издават по 10 000 паспорта на ден в цял Афганистан.

На 16 ноември TOLO News съобщи, че паспортната служба в афганистанската столица е спряна "поради технически проблеми". Междувременно назначеният от талибаните говорител на Министерството на вътрешните работи Саид Хости заяви, че силите за сигурност са арестували 60 души, включително служители от Главния паспортен отдел, за фалшифициране на документи на Ислямска държава Афганистан (името, с което талибаните описват себе си). По-късно талибаните обясниха, че затрудненията в столичната паспортна служба са причинени от повреда на биометричната база данни на Министерството на вътрешните работи от "чужди сили". 
БГНЕС