Несправедливото разпределение на бежанците подклажда глобална криза
Несправедливото разпределение на бежанците подклажда глобална криза / Guliver/Getty Images

Бремето на глобалната бежанска криза е несправедливо разпределено и мнозинството от бежанците се намират в едва 10 държави, предупреждават хуманитарни организации. Те призовават богатите страни да ускорят намирането на решение, предаде Ройтерс.

Войните в Сирия, Афганистан, Бурунди и Южен Судан станаха причина броят на бежанците през тази година да достигне рекордните 21,3 милиона, според Върховния комисариат на ООН за бежанците. Близо 60% от признатите от ВКБООН са намерили подслон в една от само десет съседни страни Йордания, Ливан, Турция, Пакистан, Иран, Чад, Етиопия, Кения, Уганда и ДР Конго.

"Отговорността за закрилата на бежанците е изключително неравномерно разпределена", каза говорителят на Върховния комисариат Уилям Спиндлър.

90 000 бежанци са дошли в Европа през Средиземно море от началото на годината

В доклад, публикуван днес, правозащитната организация "Амнести интернешънъл" отбелязва, че това неравномерно разпределение задълбочава кризата, защото страните домакини, повечето бедни, не са в състояние да се грижат адекватно за всички бежанци, принуждавайки много от тях да предприемат опасни пътувания до Европа или Австралия.

"За децата не е осигурен достъп до образование, хората не получават достатъчно и подходяща храна", каза по телефона Одри Гоуган, директор по глобалните въпроси на "Амнести интернешънъл". Тя описа ситуацията като "несправедлива и непоносима".

Все повече бежанци намират смъртта си в Средиземно море

Организацията призовава развитите страни да приемат повече бежанци според възможностите си. Проблемът не е в общия брой на бежанците, а че много от най-богатите държави приемат по много малко и не правят достатъчно", заяви генералният секретар на "Амнести интернешънъл" Салил Шети.

"Ако всяка от най-богатите страни в света приеме бежанци съобразно големината, богатството си и нивото на безработица, намирането на дом за повечето бежанци по света ще стане веднага решимо предизвикателство", добави той.

Източник: БТА