На хиляди километри от страната група родолюбци поддържа българския дух
На хиляди километри от страната, в американската столица Вашингтон, група родолюбци поддържа българския дух, предава NOVA. И във времена на криза неделното училище "Христо Ботев" не затваря врати. Народните танци са с маски, но това не е повод заниманията да спрат.

Избори по време на пандемия - 1000 долара глоба за неносене на маска във Вашингтон

В студио за латино танци в предградие на Вашингтон откриваме тези българи. Те са част от програмата на неделното училище "Христо Ботев", което развива културна и образователна дейност в американската столица.

Преди COVID-19  малки и големи са идвали в залата по три пъти седмично. Карантината обаче ограничава заниманията им. “Идваме да се видим с познати… Контактите ни са ограничени.. това е и повод да поговорим български”, споделя Наталия Лоринкова.

В групата за народни танци има и семейство. Деница преподава български на американски дипломати, а Веско е инженер. Преди година вдигат сватба с 300 души по български обичай.

„Направихме една традиционна българска сватба по автентичен ритуал”, разказва Деница Маринова. А как се танцува с маски. „Има ли желание има и начин. Въпреки пандемията успяваме да тренираме и да се събирам”, категоричен е Веселин Маринов.

„Клатушкащите се щати“, които ще решат кой да е президент на САЩ

Въпреки епидемията академия „Христо Ботев” продължава своята дейност. Бойко Антонов е съосновател и административен директор. Разказва ни как се справя в ситуацията на почти пълна блокада.

„Училището продължава да работи онлайн - дистанционно. Не е най-доброто, но тази възможност имаме”, посочва Бойко Антонов - съосновател и административен директор.  

Добрата новина е, че българските културни центрове оцеляват и в ситуация на криза. „Българите в чужбина са родолюбци. Те милеят за родината си”, категоричен е Антонов. .

А денят завърши със състезание по Левски скок. Състезанието се провежда съвместно с училищен спортен клуб Васил Левски от Разград и всяка година събира десетки българи зад граница.
nova.bg