Във Вашингтон глобата за неносене на маска е солена - 1000 долара. Заради влошената обстановка местни експерти призовават гражданите да носят маски дори у дома.

„Клатушкащите се щати“, които ще решат кой да е президент на САЩ

Броят на новозаразените с COVID-19 в Съединените щати остава рекордно висок. Каква е обстановката през последните дни и как се правят избори по време на пандемия разказа в ефира на "Събуди се" директорът на „Новини и актуални предавания“ Миляна Велева.  


“Във Вашингтон маските са абсолютно задължителни. Още при пристигането ни на летището всички хора бяха с маски не само вътре, но и отвън. Вероятно глобите действат мотивиращо.

Американците нямат избор да не спазват правилата, тъй като при тях заболеваемостта е доста висока. Общият брой на заразените с коронавирус е 9 милиона. Втората вълна идва много сериозно”, разказа Миляна Велева.  

Според американски учени, втората вълна поразява главно млади хора, които нямат придружаващи заболявания, поясни Миляна Велева. Екипът ни разговаря с д-р Румен Хичев на тема “за или против маските”. Българинът е в щаба за борба с COVID-19 отвъд Океана и вече 30 години работи в САЩ. 

“Свалянето на гарда изигра лоша шега на много страни по света, включително на България и САЩ. От друга страна не би трябвало да ни изненадва този развой на нещата.

Предходни пандемии са протичали по подобен начин, като обикновено втората вълна нанася по-големи щети. От гледна точка на науката няма спор маските предпазват. Те обаче не предлагат 100 % защита, ако този срещу нас няма също маска. 

Една микрокапчица, която излиза от устата на човек, е много лека и тя може да се задържи дълго време във въздуха. Тази капчица съдържа повече от 300 000 вируса”, заяви д-р Хичев.  

Доналд Тръмп още не е решил къде ще е в изборната нощ

“Америка загуби много човешки животи. Толкова, колкото не е губила през всичките войни, които са се водили от Втората световна война насам",
заключи той. Относно изборите директорът на „Новини и актуални предавания“ обясни че Америка е доста разделена.   

“80 милиона американци вече упражниха своето право на глас. Американската система е интересна. Не се гласува в един ден. Изборите ще приключат във вторник. Преди това хората гласуват по пощата и в секции. 

Възможно е във вторник да не стане ясно кой е новият президент, ако не дойдат всички писма. В страната се вихри скандал между Националната поща и президентът Доналд Тръмп, който твърди, че тя може да саботира изборния процес. Страстите са разгорещени. Основният дебат между двамата кандидати е свързан с коронавируса и икономиката", поясни Миляна Велева. 

Според Тръмп, Джо Байдан няма да може да изведе Америка от тежката криза, която се задава. От друга страна Байдън атакува Тръмп, че се е провалил в справянето с кризата, причинена от коронавируса, допълни директорът на „Новини и актуални предавания“.
nova.bg