/ БГНЕС
Френската издателска къща Пти фюте (в превод Малкият хитрец) представи първия си туристически гайд за Северна Корея, предадоха световните агенции.
 
"Гайдът не е замислен, за да възхвалява севернокорейския режим, нито да го съди, а за да покаже действителния интерес, който представлява страната за туристите", казва съоснователят на издателството Жан-Пол Лабурдет, който представи гайда, отпечатан в тираж 4000 екземпляра и съдържащ 190 страници.

Северна Корея построи наново част от разрушена ракетна площадка

 
В гайда се казва, че няма никакви проблеми със сигурността в Северна Корея.
 
Същевременно властите на Франция не препоръчват, освен при наложителна причина, на гражданите си да посещават Северна Корея и в ако това се наложи да са възможно най-предпазливи и бдителни. Френското външно министерство изтъква репресивния характер на севернокорейския режим, неспазването на човешките права и свободи, продължаването на балистичните тестове и на ядрените опити и провокативното поведение на Северна Корея към международната общност, припомня Франс прес.
 
И ако туристическата виза е лесна да получаване, то издателството Пти фюте признава, че условията на посещението в Северна Корея са много ограничаващи - трябва да се премине през одобрена от властите туристическа агенция, през наложени от властите хотели и ресторанти и е невъзможно да се тръгне на импровизирани разходки.

Северна Корея флаг
ThinkStock/Getty Images

Северна Корея поиска помощ заради недостиг на храна
 
В гайда туристите са предупредени да не носят книги за деликатни в политически план въпроси, предаде Ройтерс.
 
Предупреждава се, че някои отклонения могат да им костват скъпо, например тежки санкции, както е бил случаят с американския студент Ото Уормбиър. Той беше осъден на 15 години принудителен труд, защото откраднал пропаганден афиш по време на престоя си в Северна Корея. Ото почина през юни 2017 г., след като беше репатриран в кома от Северна Корея в САЩ. Според американското правосъдие той е изпаднал в кома заради мъчения през прекараните 18 месеца в Северна Корея.
 
Ето защо в гайда се препоръчва на туристите да не правят снимки на летища, на пътища, на мостове, на гари, да не хвърлят в кофите или да не сгъват вестник, в който има снимки на бивши и настоящи севернокорейски лидери, а да ги навиват на руло.

Пореден ядрен опит на Северна Корея
БГНЕС

Пет малко известни факта за лидера на Северна Корея
 
Проектът за гайда е подет преди четири години, разказва Лабурдет. Не чакахме Доналд Тръмп и Ким Чен-ун да се сдружат и страната да се озове под светлините на прожекторите. Трябваше ни време, за да намерим подходящи френскоезични автори, допълни той.
 
Лабурдет каза, че издателството има намерение да публикува гайд за всички страни по света. Липсват ни Ирак, Саудитска Арабия или Либерия, допълва той.

Северна Корея  туристи
Guliver/Getty Images

Туризмът остава един от малкото надеждни източници на чужди приходи за Северна Корея, подложена на тежки санкции от страна на ООН, насочени срещу 90 процента от годишния й износ на морски продукти, текстил и суровини в размер на 3 милиарда долара, отбелязва Ройтерс.
 
Около 400 френски туристи посещават ежегодно Северна Корея. Издателството за гайдове Пти фюте има издадени около 800 гайда, допълва агенцията.
БТА