Руският опозиционен лидер Алексей Навални бе осъден днес на 20 дни затвор заради призив за неразрешени протести, предаде Франс прес.

Това ще преустанови временно кампанията му за президентските избори догодина.

Това е подарък за рождения ден на Путин, каза Навални, визирайки президента Владимир Путин, който празнува 65 години в събота.

Навални публикува нови разобличения срещу хора от обкръжението на Путин (ВИДЕО)

Навални бе задържан в петък в продължение на няколко часа в момент, в който той се готвеше да отиде на протест в Нижни Новгород на 400 километра източно от Москва. През уикенда той присъства на срещи с симпатизанти в Оренбург в Сибир и в Архангелск.

ЦИК на Русия: Навални няма право да се кандидатира за президент

Последната присъда на Навални датира от юни. Тя беше за 25 дни затвор за организиране на протест на 12 юни, забранен от властите, но накарал много младежи да излязат по улиците на градове в Русия и приключил със стотици арести. Преди това Навални бе осъден на 15 дни затвор заради протест от 26 март, също белязан от стотици арести.

30 дни арест за руския опозиционен лидер Алексей Навални

През февруари Навални бе осъден за отклоняване финансови средства и централната избирателна комисия обяви през юни, че заради нея той не може да се кандидатира за президентските избори. Навални въпреки това се е обявил за кандидат. Владимир Путин пък все още не е издигнал официално кандидатурата си. Вотът ще е през март догодина.
БТА