/ БГНЕС
Руският опозиционен лидер Алексей Навални бе осъден на 30 дни административен арест, съобщиха осведомителните агенции. Московски районен съд призна Навални за виновен в многократно нарушаване на разпоредбите за организиране или провеждане на митинги.
 
Навални бе задържан вчера пред дома си, преди да успее да отиде на свикания от него антиправителствен митинг в центъра на Москва. Властите на руската столица първоначално разрешиха организираният от Навални протест срещу корупцията да се състои на булевард "Сахаров", който е далеч от центъра на Москва, но опозиционерът призова привържениците си да се съберат на "Тверская", една от главните улици, близо до Кремъл.
 
Над 200 арестувани в Русия, сред тях и Алексей Навални (ВИДЕО)

Прокуратурата предупреди, че демонстрацията там ще бъде смятана за незаконна. Протестиращите срещу корупцията бяха разпръснати от полицията с палки и сълзотворен газ.
 
По данни на неправителствена организация в Москва са били задържани 730 души, а по данни на вътрешното министерство в Санкт Петербург - около 500 души. Руски държавни медии съобщиха за 200 задържани в Москва, предаде ДПА.
 
Протести срещу корупцията на управляващите вчера се състояха в 180 града в Русия, предаде Ройтерс.
 
В Москва започна дело за клевета срещу Алексей Навални (ВИДЕО)

Според полицията в Москва в протеста са се включили около 4500 души, но според репортери на Ройтерс те са били много повече - около десет - 12 000. След подобни протести през март Навални лежа 15 дни в затвора и бе осъден да плати глоба.
 
Опозиционерът има намерение да се кандидатира за президентските избори догодина. Социологическите допитвания показват, че той няма особени шансове да се пребори с Путин, който има много висок рейтинг. Не е ясно дали Кремъл изобщо ще позволи на Навални да се кандидатира, отбелязва Ройтерс.
БТА