В съд в Москва започна дело срещу опозиционния лидер Алексей Навални за оклеветяване на руския милиардер Алишер Усманов, предаде ДПА. Навални и неговата фондация за борба с корупцията обвиняват Усманов, че е давал подкупи на руския премиер Дмитрий Медведев.
 
Съдът отхвърли иска на адвокатите на Навални за призоваване на Медведев като свидетел. Съдът отхвърли всичките 16 иска на защитата, включително за призоваване на други високопоставени руски държавни лица да свидетелстват. Навални обвини съда в пристрастност.
 
Руският опозиционер Алексей Навални е осъден на 15 дни затвор

Съдебният процес е поредното законово препятствие пред опозиционния лидер, който иска да се кандидатира на президентските избори догодина. Възможно е наложената му в миналото спорна присъда по обвинения в корупция да го изключи от надпреварата, отбелязва ДПА.
 
През март привържениците на Навални организираха протести в градове из цяла Русия заради сигналите за корумпираност на държавното управление, включително премиера Медведев.
 
5 години затвор условно за руския опозиционер Навални

Навални бе задържан на протеста в Москва, който бе най-масовият в руската столица за последните няколко години и лежа две седмици в затвора за участието си в неразрешена публична проява.
 
Алишер Усманов е на пето място в списъка на агенция "Блумбърг"на най-богатите руски бизнесмени - състоянието му се оценява на 14 млрд. долара. Усманов държи 48 процента от акциите на Ю Ес Ем холдингс, която контролира руския металургичен гигант "Металлоинвест", както и мобилния оператор "Мегафон" и компанията Мейл.ру груп, отбелязва ТАСС.
 
Алексей Навални реши да се кандидатира за президент на Русия

Усманов притежава и издателската къща "Коммерсант" и над 30% от акциите на английския футболен клуб "Арсенал".
БТА