Разследват Навални и за финансиране от чужбина
Разследват Навални и за финансиране от чужбина / БГНЕС

Руската прокуратура обвини опозиционния лидер Алексей Навални, че е нарушил закона, като е получил дарения от чужбина за предизборната си кампания за кмет на Москва, информира БГНЕС.

37-годишният Навални, който е безстрашен критик на президента Владимир Путин, е кандидат за кмет на руската столица и обещава да изкорени корупцията, въпреки че беше осъден миналия месец в присвояване на средства.

"Проверка потвърди информацията за чуждестранно финансиране на Алексей Навални", съобщи канцеларията на главната прокуратура в комюнике, публикувано на сайта й. Смята се, че около 350 чуждестранни донори, част от които и анонимни, са предоставили средства на Навални и предизборния му щаб, използвайки руска интернет разплащателна система.

Прокуратурата съобщи, че е изпратила информацията на вътрешното министерство, което трябва да реши дали да започне дело. Прокуратурата започнала разследването по искане на националиста Владимир Жириновски, чиято партия също е излъчила кандидат за изборите.

Щабът на Навални отрече обвиненията. Организаторът на предизборната кампания Владимир Ашурков заяви пред РИА "Новости", че дарения за предизборната кампания на Навални могат да дават само руски граждани. Лидерът на протестиращите е заплашен от пет години затвор, след като беше осъден за присвояване на средства при сделка с дървесина миналия месец. Изненадващо той беше освободен от затвора на следващия ден, за да може да участва в изборите за кмет.