НАТО: Талибаните са убили шест пъти повече афганистанци
НАТО: Талибаните са убили шест пъти повече афганистанци / cнимкa: БГНЕС

Силите на НАТО и афганистански организации са регистрирали шесткратно увеличение на броя на мирните жители, загинали от ръката на талибани, съобщава БГНЕС.

По приблизителни изчисления на Международните сили за съдействие на сигурността, които са под командването на НАТО, за първите три и половина месеца на тази година жертви на талибаните са станали 240 мирни жители. За същия период през 2006 г. загинаха само 40 афганистанци. Най-често местните хора стават жертва на експлозии, осъществявани от терористи-самоубийци. Това се получава въпреки запазването на основната цел на атентаторите, а именно международните военни части.

От международния контингент твърдят също, че са успели рязко да намалят загубите сред мирното население, предизвикано от собствените им действия. Според техните изчисления в началото на миналата година тяхна жертва са станали 31 афганистанци, докато през тази година – само четирима.

Афганистанска организация, консултант на хуманитарни служители по въпросите на сигурността, твърди, че заради действията на миротворците от началото на годината са загинали най-малко 60 цивилни афганистанци. Картината се усложнява и от факта, че в страната действат и части на американската армия, независими от международния контингент и НАТО. Те се борят с международната терористична организация „Ал Кайда“ и издирват лидера й Осама бин Ладен, за когото се смята, че се крие в планините по границата между Пакистан и Афганистан.

Командването на американския контингент потвърди, че изобщо не води сметки за загубите сред цивилните граждани. Афганистанският президент Хамид Карзай вече нееднократно заяви, че жертвите сред мирното население са недопустими и критикува военните операции всеки път, когато причинят жертви сред гражданите на страната.