Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг / БГНЕС
Не трябва да се боим да говорим с Русия, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във видеоконференция, свикана от Германския институт за световни и местни изследвания (GIGA), предаде БТА.

По неговите думи общуването с Москва би помогнало за предотвратяване на нова "студена" война. Трябва да бъдем твърди и предсказуеми, да се стремим към подобряване на отношенията. Ако Русия се конфронтира с нас, готови сме да отвърнем, добави той.

Американският разрушител „Портър“ се насочи към Черно море

Генералният секретар посочи, че руските и китайските свръхзвукови оръжия са способни да пренасят ядрен заряд. Според него това показва необходимостта алиансът да използва най-нови технологии, в които засега Китай води. По неговите думи самонасочващите се и свърхзвуковите оръжия, както и лицевото разпознаване, променят средата на сигурност. Китай се превръща в световна военна сила, затова трябва да участва в договорите за контрол на въоръженията, добави той.

Китай не е СССР, защото е технологично много по-напреднал, а и икономически по-силен. Тази страна скоро ще бъде първата икономика в света и има втория по големина отбранителен бюджет. Китай не е противник на НАТО, но не споделя нашите ценности за демокрация, свобода и върховенство на закона. Това се вижда с приемането на закона за националната сигурност на Хонконг, преди месец Пекин наложи икономически санкции на Австралия заради призивите за независимо разследване на произхода на COVID-19, отбеляза Столтенберг.

НАТО подготвя план за действие при втора пандемична вълна

Най-добрият отговор е в единството на Европа и Северна Америка. Винаги между страните от алианса ще има разногласия, но НАТО остава основата на общата сигурност, заяви генералният секретар.

По неговите думи пандемията от COVID-19 е откроила недостатъци във веригите за производство и снабдяване, особено на здравни пособия. Прекалено много разчитаме на чужди държави и това се отразява на нашата устойчивост. Трябва да обърнем внимание на чуждата собственост и контрол над възлова инфраструктура в транспорта и енергетиката, посочи той.
БТА