/ Guliver/Getty Images
Американското космическо ведомство възнамерява да възобнови пилотираните си полети до Международната космическа станция (МКС) в първата половина на 2020 г., съобщиха световните агенции.

Те цитират изявление на ръководителя на НАСА Джеймс Брайденстайн, направено по време на посещение на предприятие на американската компания „Спейс екс“ в град Хоторн, щата Калифорния.

Нови американски пилотирани кораби политат към МКС през 2020 г.

„Уверени сме в това, че през първата половина на следващата година ще бъдем готови да изстреляме американски астронавти на американски ракети към космическата станция“, заяви Брайденстайн. Той изтъкна, че приоритет на космическото ведомство е „изстрелването на американски астронавти на американски кораби от американска земя“.

Ръководителят на НАСА предвижда в близките месеци оборудването да бъде доставено на космическата площадка в Кейп Канаверал, щата Флорида.

НАСА прекрати собствените си пилотирани полети през 2011 г. след приключването на програмата на космическите совалки. Оттогава американските космонавти се отправят до Международната космическа станция с руските космически кораби „Союз“. Договорът на НАСА с „Роскосмос“ изтича през 2019 г.

Понастоящем в САЩ частни компании разработват два космически кораба - „Старлайнер“ на „Боинг“ и „Пилотиран Дракон“ на „Спейс екс“.
БТА