/ Thinkstock/Getty Images
Изпълняващият длъжността заместник на администратора на НАСА по пилотираните програми Кенет Бауърсокс постави под съмнение плановете за изпращане на американски астронавти на Луната през 2024 г., пише в. „Вашингтон пост“. Вестникът цитира изказването на представителя на НАСА, направено по време на изслушване пред комисията по наука, космос и технологии в Палатата на представителите на американския Конгрес.

САЩ се подготвят за завръщане на Луната

Баурсокс изтъкна, че космическото ведомство полага всички усилия за спазването на поставените срокове от Белия дом. „Но аз не бих гарантирал, че те няма да бъдат просрочени“, заяви специалистът.

По неговите думи е много добре, че пред НАСА е поставена толкова амбициозна цел. Но за да има шансове за успех през 2024 г., ще трябва ведомството да даде отговори на куп технически и финансови въпроси. „Най-важното за нас е да осъществим старта тогава, когато сме готови и мисията да се увенчае с успех. Много опасно е да се поставят конкретни срокове“, заяви Бауърсокс.

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

През есента НАСА обяви, че новата програма за усвояване на Луната е получила названието Артемида. Тя ще се състои от три етапа. „Артемида 1“ предвижда непилотиран полет на космическия кораб „Орион“ около Луната и завръщането му на Земята, заплануван за втората половина на 2020 г.

НАСА ще посреща туристи в МКС

Вторият етап - „Артемида 2“ си поставя за цел прелитане около естествения ни спътник с екипаж на борда през 2022 г. Мисията „Артемида 3“ предвижда кацането на Луната на астронавти през 2024 г.
БТА