/ Gulliver/Getty Images
„Перегрин“ ще стане първият американски космически апарат, който ще кацне на Луната след астронавтите от „Аполо“
САЩ ще се завърнат на Луната след почти 50-годишна пауза с роботизирания спускаем апарат "Перегрин" ("Странник"), построен от компанията "Астроботик текнолъджи", който ще бъде изстрелян с ракетата "Вулкан" на "Юнайтед лонч алайънс", съобщи Ройтерс.
 
"Астроботик" беше избрана през ноември заедно с още осем компании като конкуренти за бюджета от 2,6 млрд. долара за разработване на малки космически апарати и друга технология за 20 мисии за изследване на лунната повърхност през следващото десетилетие.
 
САЩ отбелязаха емоционално 50 години от стъпването на човек на Луната (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Астроботик" се спря на ракетата "Вулкан", която се разработва от съвместно предприятие на "Боинг" и "Локхийд Мартин" за изстрелването на спускаемия апарат "Перегрин" от Кейп Канаверал през лятото на 2021 г. Това ще е първото изстрелване на "Вулкан" и основното изпитание за ракетата, която ще стане основното средство за защита на "Юнайтед лонч алайънс" срещу конкурентните ракети на "Спейс Екс" и други компании.
 
Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Ако няма промени в графика, "Перегрин" ще стане първият американски космически апарат, който ще кацне на Луната след астронавтите от "Аполо" през 1972 г. Мисията ще превози оборудване и експерименти по програма на НАСА и ще положи основите, така че до нея да стигнат астронавти до 2024 г., какъвто оптимистичен график състави администрацията на Доналд Тръмп.
 
През май "Астроботик" съобщи, че НАСА й е отпуснала 79,5 млн. долара за първата мисия, в която ще има оборудване от осем различни държави, включително САЩ и Мексико.
 
В основата на "Вулкан" са двигателите ВЕ-4 на компанията "Блу ориджин" на Джеф Бeзос, която също работи върху тежкотоварна ракета. "Вулкан" ще замести ракетите от сериите "Делта" и "Атлас".
 
Индия поглежда към повърхността на Южния полюс на Луната

Други държави също се насочиха към Луната. Китайска сонда успешно кацна на обратната страна на Луната през януари. Израелска частна компания се включи в надпреварата с непилотирания роботизиран лендър "Берешит", но той се разби в лунната повърхност през април. Индийският роувър "Чандраян-2", който беше изстрелян през юли, застана днес на окололунна орбита на път към южния полюс на спътника ни, който досега е неизследван.
БТА