Нападание над хотел в Мали, има жертви, взети са и заложници
Нападание над хотел в Мали, има жертви, взети са и заложници / снимка: БГНЕС

Осем души, включително четирима войници и двама нападатели, са убити при атака срещу хотел, използван от служители на ООН, в град Севаре в Централно Мали, съобщи Ройтерс, позовавайки се на малийски военен говорител и друг военен представител.

Джихадистите влязоха в престрелка с армията край хотел „Библос”, каза Майга, цитиран от АП. Двама терористи са убити, загиналите войници са трима, а четирима са ранени, съобщава източник от армията. Малийски войници са застреляли и убили един от нападателите, които е носел колан с експлозиви, съобщи още източникът.

Районът около хотела е отцепен.  Терористите държат десет души за заложници.

Собственик на хотел, намиращ се близо до атакувания „Библос”, каза, че в него често отсядали пилоти от мироопазващата мисия на ООН в Мали, допълва АП.

Засега никой не е поел отговорност за атаката, няма и официален коментар от властите на западноафриканската държава. Източник на агенцията твърди, че става въпрос за провалил се опит да бъдат отвлечени няколко руснаци, работещи като „сини каски” за ООН. Те са били евакуирани. Мисията на ООН не е потвърдила информацията.

Около 10 200 души, работещи в мироопазващите сили, се намират в Мали в момента.

Киев потвърди, че един украинец е заложник, Москва съобщи, че по това време руски авиатор, работещ за авиокомпанията ЮТеър също е бил в хотела и може да е пленен. По това време в хотела е имало трима южноафриканци и един французин.

Източник: БТА, БГНЕС