/ БГНЕС
Директорът на Националната агенция по приходите Румен Спецов беше изслушан в парламентарната комисия по превенция и противодействия на корупцията относно имотите на висши държавни служители в чужбина. Заседанието беше закрито, но след края му пред медиите Спецов обясни, че става дума за проверки на НАП на базата на предварителна информация, изготвена от ДАНС до главния прокурор.

Проверките са били извършени през 2020 г. и началото на 2021 г., като става въпрос за 38 лица, при които НАП не е установила проблеми, коментира Румен Спецов.

Във връзка с лицата, подадени към НАП за проверка, Спецов обясни, че е било установено разминаване от Комисията за противодействия на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), между декларирано имущество, доходи, банкови сметки и установеното фактически от ДАНС

Той даде за пример лице, което е трябвало да декларира банкова сметка в чужбина, но не го е направило, съответно КПКОНПИ и ДАНС установяват това, като на НАП е възложено да провери откъде са тези пари. В хода на проверката се установява, че те са от конкретна дейност, което не означава, че са с неизяснен произход, но е трябвало сметката да се декларира.

Относно т.нар случай „Барселонагейт“ Спецов обясни, че там проверките за конкретни лица продължават и ще приключат, когато НАП получи цялата информация и уточни, че не всичко от чужбина идва бързо.

По повод сигналите към НАП за народния представител Делян Пеевски, Спецов каза, че информацията в тях се проверява.
БТА