Над две трети от белгийците вярват в бъдещето на единна Белгия
Над две трети от белгийците вярват в бъдещето на единна Белгия / netinfo
Над две трети – 70,7 на сто от белгийците вярват, че единна Белгия има "дългосрочно бъдеще", а само една пета от гражданите на страната не споделят подобно становище. Това сочи проучване на общественото мнение, поръчано от излизащия на френски език и популярен в Брюксел ежедневник "Дерниер Йор".

Резултатите от допитването се публикуват в разгара на вътрешнополитическата криза в Белгия, предизвикана от неспособността на политическите партии да съставят ново правителство на страната след парламентарните избори на 10 юни. Кризата засили опасенията, че някои партии, предимно фламандски, се опитват да създадат подходящи условия за отцепване на областта Фландрия от Белгия и образуване на независима фламандска държава.

Според допитването, най-оптимистични за бъдещето на своята държава са белгийците на възраст между 18 и 25 години, сред които 82,5 вярват, че Белгия ще продължи да е единна. Най-песимистично настроени са гражданите на страната на възраст между 51 и 65 години, сред които 33 на сто не вярват, че единна Белгия ще има бъдеще в дългосрочен план. Според наблюдатели този резултат изразява опасенията на по-възрастните белгийци, че настояванията на фламандски политически партии за нови радикални държавни реформи крие заплаха за Белгия като единна държава.