До момента при наводненията в Гърция службите са спасили 885 блокирани хора, предаде националната телевизия ЕРТ. Отнетите животи в бурята станаха четири. В някои райони приливните вълни са били по-високи от 2 метра и жителите са търсили спасение по покривите на къщите си, съобщава Асошиейтед прес. 

Четирима са загиналите до момента, тъй като преди броени часове под отломките беше открит още един мъртъв животновъд. Тялото е намерено в село Петрото.

Наводненията в Гърция отнеха живота и на други трима души.

В различни селища в Централна Гърция множество хора се намират на места, от които не могат да излязат, а има и обявени хора за издирване, предаде ЕРТ. 

В операциите по намиране и транспортиране на хора участват водолази и водни спасители, пожарните служби, както и членове на армията. Използват се спасителни лодки и верижни машини. По думите на министъра на климатичната криза и гражданската защита Васи́лис Кики́лиас за целта днес са се включили и летателни средства на пожарната служба и на въоръжените сили. 

Усилията на целия държавен апарат са насочени към района на Тесалия в Централна Гърция, написа ЕРТ. Най-трудният район е между градовете Трикала и Кардица, тъй като река Литеос е преляла, а язовирната стена в Проастио е разбита, каза Василис Кикилиас. Селата Проастио, Агия Триада, Паламас, Мегала Каливия и Калогриана са блокирани, тъй като водите там са с високо равнище.

Правителственият говорител Павлос Маринакис, цитиран от АП, заяви, че в някои райони за 12 часа са паднали повече от два пъти повече валежи от средногодишната стойност за Атина.

Говорителят на гръцката противопожарна служба Василис Ватракоянис каза, че в някои наводнени райони водите са били по-високи от два метра. В Кардица хората са се катерили по покривите, за да не бъдат повлечени от водата, пълна с отломки. 
Ватракоянис обясни, че честите мълнии означават, че хеликоптерите не могат да летят.

Поради бедствията министърът на националната отбрана Ни́кос Де́ндиас прекъсна пътуването си до Дубай. Дендиас се връща в Гърция, „за да контролира най-големия принос на въоръжените сили за справяне с последиците от тежките метеорологични условия“, обяви той в социалната медийна платформа X (бившия Туитър).

Министър-председателят Кириакос Мицотакис отмени годишната си реч за състоянието на икономиката и пресконференцията, планирани като част от Солунския международен панаир този уикенд, за да може да посети наводнените райони.

Полицията забрани движението на автомобили в три региона, включително на остров Скиатос, и изпрати многобройни спешни съобщения до хората в няколко части на страната да избягват излизането на открито, мазетата и приземните етажи на сградите.

Вчера дъждовете удариха и гръцката столица, като наводниха улици и превърнаха част от главен булевард в центъра на града в река от кал, която повличаше хората.

Очакват се проливни дъждове в Северозападна Турция, включително в Истанбул

Настоящите бедствия последваха опустошителни летни пожари, които унищожиха обширни горски масиви и земеделски земи, опожариха домове и причиниха смъртта на повече от 20 души, напомня АП.

Бурите с поройни дъждове засегнаха също България и съседна Турция.
Мелина Христова/БТА