Продажбата на мазут в Гърция за сезон 2021-2022 започна в петък, като цените се повишиха с 46 % в сравнение с предходния сезон. Природният газ е нараснал с 48,5%. Високите цени затрудняват много домакинства, пише електронното издание Keep Talking Greece.

В Атина и Солун цените започват от 1,17 евро за литър, а в отдалечени райони или на островите, където се добавят допълнителни транспортни разходи, достигат 1,25 - 1,35 евро за литър.

Компенсации за домакинствата в Гърция заради високите цени на тока

Според съобщения в медиите от Крит, цената на мазута за литър в Ираклион в петък сутринта е била 1,23 - 1,25 евро, което прави тон с 480 евро по-скъп в сравнение с миналата година.

Напълването на 1000-литров резервоар ще струва 1170 евро, при 800 евро година по-рано.

Тази година за домакинствата, които се отопляват на газ, още по-трудно да се справят заради цените на енергията. Преди цената на газа беше с около 35% -40% по-ниска от тази на мазута, но енергийните скокове тази година го правят 2,5% по-скъп.

В началото на отоплителния сезон цената на природния газ е почти два пъти по-висока в сравнение с миналата година и за първи път е над ставката на мазута: От 4,5 цента за KWth през миналата година този месец цената му достигна до 8 цента/ KWth, което го прави с 2,5% по-скъп от мазута.

Фандъкова: „Топлофикация София“ запазва социално поносимите цени за гражданите

Миналата седмица гръцкото правителство обяви, че ще предостави субсидии за около един милион домакинства за мазут и електричество, използвани за отопление.

Прави се също 15% отстъпка за компаниите, доставящи природен газ, с цел те да го доставят на крайните потребители.
Субсидиите обаче представляват само малка част от общите разходи, които ще натоварят домакинствата, ако искат да прекарат зимата на топло.