Над 300 участници в Окупирай Уолстрийт бяха арестувани в САЩ
Над 300 участници в Окупирай Уолстрийт бяха арестувани в САЩ / снимка: Reuters

Над 300 участници във вчерашните протести в САЩ по случай втория месец след появата на движението "Окупирай Уолстрийт", са били арестувани, предаде Асошиейтед прес.

Най-голям е броят на арестуваните в Ню Йорк - 180 души, сред тях има и леко ранени. Седем полицаи са били ранени при опитите на силите за поддържане на реда да разпръснат демонстрациите. Сред арестуваните е и пенсиониран капитан от полицията, който дошъл на протеста облечен в парадна полицейска униформа.

Според АП много от участниците в протестите носели със себе си оцет като средство за противодействие срещу сълзотворен газ. Полицията конфискувала вериги и катинари, с които някои от протестиращите имали намерение да се заключат към вратите на офис зданията във финансовия район на Ню Йорк, разположен около фондовата борса.

Протестите напълно блокираха работата на такситата и куриерските компании в южната част на Манхатън, съобщава БТА. Служителите в офисите на Уолстрийт бяха допускани до работните си места през полицейски барикади след показване на документи за самоличност.

Десетки полицаи преградиха тесните улици около нюйоркската фондова борса в южната част на Манхатън и използваха палки, за да изтласкат на тротоара протестиращите. Демонстрантите изпълниха улица на няколко пресечки от борсата и спряха движението там.

Работата на Нюйоркската фондова борса не е била прекратена.

През октомври близо 700 души бяха арестувани при протестен марш, след като прекъснаха движението по Бруклинския мост.

Вчерашните протести бяха организирани два дни след като полицията разтури лагера на протестиращите в парка "Зукоти".

Над 60 души са били арестувани и в Лос Анджелис, Лас Вегас и Портланд. Още десетина души били арестувани в Сейнт Луис заради опит да блокират движението по един от мостовете над река Мисисипи.