Над 2 милиона мюсюлмани за поклонението в Мека
Над 2 милиона мюсюлмани за поклонението в Мека / netinfo
Над 2 милиона мюсюлмански поклонници, дошли за хаджа в Мека, участват за втори ден в ритуала замеряне на Сатаната с камъни, кулминация на годишното мюсюлманско поклонение, предаде Франс прес.

По традиция ритуалът се извършва в град Мина, в долината Мина, на изток от Мека.  Всеки от вярващите трябва да хвърли от моста Джамарат в долината Мина 7 камъка по един от трите каменни стълба, високи 25 метра и символизиращи Сатаната. Ритуалът е символично прогонване на дявола и отхвърляне на изкушението. Той се извършва 3 пъти.

Първото хвърляне на камъни беше в събота. Ритуалът ще продължи до вторник.  След първото извършване на ритуала поклонниците, независимо от пола им, отиват в Мека, за да обиколят гранитния каменен куб Кааба в двора на Голямата джамия, символизиращ божия дом, облечени в бели одежди, които заличават класовите различия.   

Ритуалът замеряне на Сатаната с камъни в миналото е водел до смъртни случаи, причинени от блъсканицата сред поклонниците. През 2004 г. 250 поклонници бяха стъпкани до смърт на моста Джамарат. Тази година през януари 364 души загинаха при подобен трагичен инцидент.

По официални данни броят на поклонниците в Мека сега е 2 378 636 души, като от тях 1 654 407 са чужденци.