/ Gulliver/Getty Images
Завърши поредния кръг преговори между САЩ и талибаните
Говорител на талибаните съобщи за приключването на осмия кръг преговори със САЩ по споразумение за слагане край на 18-годишната война в Афганистан и изтегляне на американските войски. Той каза, че сега предстоят консултации на преговарящите страни с лидерите им за уточняване на следващите стъпки, предадоха световните агенции.

В изявление говорителят Забихула Муджахид определи завършилия след полунощ пореден кръг преговори в столицата на Катар - Доха, като продължителен и полезен.

По-рано американски представител посочи, че на този кръг ще бъдат обсъдени технически подробности и механизми за прилагането на бъдещото споразумение.

Друг говорител на талибаните миналата седмица изрази надежда, че в края на тези разговори ще има сделка.

Очаква се споразумението да съдържа гаранции от страна на талибаните, че Афганистан няма да се превърне в база на други екстремистки групировки за подготвяне на атаки в чужбина. Възможно е то да включва също спиране на бойните действия и преговори на талибаните с други афганистански представители, въпреки че те отказаха да преговарят с афганистанското правителство, което смятат за марионетка на САЩ.
БТА