Белият дом обяви, че ще продължи да осигурява на американските граждани лесен достъп до ваксини, лечения и тестове за COVID, за да се ограничи бързото разпространение на подварианта ВА.5 на Омикрон, отговорен за по-голямата част от настоящите случаи на заразата в САЩ, предаде Ройтерс.

Властите изложиха своята стратегия за справяне с подварианта, като заявиха, че има признаци той да е по-добър в избягването на имунитета, отколкото предишни инфекции.

СЗО призова за създаване на ваксини срещу антимикробна резистентност

Приоритети на американските власти ще бъдат поставянето на бустерни дози от COVID ваксината на всички граждани, осигуряването на широк достъп до домашни тестове и висококачествени маски, както и подпомагане на хора, които са с отслабена имунна система.

"Тези инструменти - дори в условията на ВА.5 - служат за предотвратяване на тежко заболяване, те целят да държат хората извън болниците и да спасяват човешки живот, ние можем да предотвратим почти всяка смърт, свързана с Ковид-19 чрез тях", отбеляза в изявление Белият дом.

В момента подвариантите ВА.5 и ВА.4 на Омикрон съставляват до 80 процента от случаите в цялата страна, като подвариантът ВА.5 е отговорен за по-голямата част от тях, става ясно от изявлението.

Широкото разпространение и циркулацията на подварианта ВА.5 вероятно ще доведе до увеличение на случаите през следващите седмици, прогнозира Белият дом.

Витанов: Тръгваме към 2000 заразени на ден, пазете се

Американската Агенцията за контрол на храните и лекарствата препоръча производителите на COVID ваксини да променят формулата на бустерни си дози от есента, за да могат да се справят по-добре с подвариантите ВА.4 и ВА.5 на Омикрон.
БТА