/ iStock/Getty Images
"Антимикробната резистентност (АМР) е нарастваща заплаха за човечеството и трябва да бъда направено повече за запазването на живота на хората от тази заплаха", заяви в Женева Световната здравна организация (СЗО), цитирана от ДПА.

Организацията призова дарителите да ускорят разработването на нови ваксини, да проверят как да се подобри ефективността на създадените досега ваксини срещу АМР, и да намерят начини за разпределянето им по света, така че инфекциите да бъдат предотвратени. Според СЗО натрупаният опит в създаването, тестването и разпространението на ваксините срещу COVID-19 трябва да бъде приложен при АМР.

Терминът антимикробна резистентност или резистентност към антимикробни препарати се отнася за бактерии и други патогенни организми, които заради настъпили в тях генетични промени вече не са податливи на лекарства. Освен бактериите способност да изработват АМР след време имат също вирусите, гъбичките и паразитите. В такива случаи инфекциите водят до тежки последствия и даже смърт.

Резистентност се получава до голяма степен при неправилно прилагане на антибиотици - прекалено често или в погрешни дози. Това способства подбора на патогени, изработили си резистентност, които се мултиплицират и разпространяват. СЗО е съставила приоритетен списък от 12 устойчиви бактерии, като призовава за създаването на антибиотици за борба с тях.
БТА