/ Gulliver/Getty Images

Състоянието на предприемача Илон Мъск е намаляло с около 29 млрд. долара ден след като той обяви покупката на мрежата за микроблогове Twitter. Това беше разкрито от Forbes Real-Time - брояч в реално време, който оценява състоянието на най-богатите хора в света.

Илон Мъск купи Twitter

Капиталът на милиардера е намалял с 10,83% - от 268 млрд. долара на 239,2 млрд. долара, като стойността на акциите на производителя на електрически автомобили Tesla е спаднала с 12%.

За една нощ пазарната капитализация на компанията е спаднала с около 130 млрд. долара, а загубите на самия Мъск са девет пъти по-големи от състоянието на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп (3 млрд. долара, 1021 място в списъка на Forbes). Резкият спад се дължи на неотдавнашното фокусиране на Мъск върху Twitter, което предизвика безпокойство сред акционерите на Tesla. Инвеститорите се опасяват, че предприемачът ще трябва да заложи или продаде акциите си в дружеството, за да получи заем за закупуване на социалната мрежа.

"Акционерите се опасяват, че Мъск може да продаде акциите си в Tesla, за да плати за сделката с Twitter, и че фокусът му може да не е достатъчен, за да управлява няколко компании", цитира Forbes инвестиционния анализатор на Wedbush Дан Айвс.

Саудитски принц не позволи на Мъск да стане едноличен собственик на Twitter

Въпреки това Илон Мъск все още е най-богатият човек в света. Основателят и ръководител на Amazon Джеф Безос, който го следва в списъка на Forbes, изостава със 74 млрд. долара от собственика на Tesla и SpaceX.

Ръководството на Twitter обяви на 25 април, че предприемачът ще купи компанията за 44 млрд. долара. Според Комисията за ценни книжа и борси, ако милиардерът реши да прекрати споразумението, той ще трябва да плати на Twitter глоба в размер на 1 млрд. долара. Ако Twitter инициира прекратяване, Мъск ще бъде компенсиран. Крайната дата на приключване на сделката е 24 октомври 2022 г.

БГНЕС