/ БГНЕС
Русия и режимът на Путин нямат много възможности и начини да отмъстят на България за ясната й проукраинска позиция. Това мнение изрази ръководителят на Центъра за военно-правни изследвания Александър Мусиенко в ефира на украинския телевизионния канал FREEDOM.

Работата е там, че това, с което могат да си отмъстят, мисля, че няма да повлияе на ситуацията. Тоест, очевидно е, че те могат, разбира се, да изнудват с въпроси за газ, петрол, други въпроси за някакви инвестиции и т.н. Но е очевидно, че рисковете, които могат да възникнат от решението на българското правителство (за помощта за Украйна, — бел. ред.) бяха обсъдени. И както ми се струва, беше взето решение в посока Европа и САЩ. Защо? По-специално, поради икономическите перспективи. В крайна сметка е очевидно, че ползите от пълното сближаване с ЕС и инвестициите от ЕС, инвестициите от САЩ, и като цяло са повече от руските икономически интереси“, обясни той.

Икономическата комисията прие на първо четене промени в Закона за ограничителните мерки срещу Русия

Освен това експертът припомни, че всъщност Балканите, като се започне от България и се стигне до Черна гора, винаги са били зона, в която Русия се е опитвала да разпространява влиянието си, особено икономическо.

Повярвайте ми, руските бизнесмени се опитаха достатъчно да инвестират, да строят хотели и други съоръжения, да инвестират пари и т.н. Но всичко това беше замразено след санкционните ограничения. Дори и от тези страни, които не са част от ЕС, например като Северна Македония, но те също замразиха по-специално строителството на хотел в Скопие, който беше построен с руски пари. Още повече в страните от Европейския съюз. Следователно по принцип България вече е лишена от възможности, а Русия от лостове за влияние“, казва Мусиенко.

Това се дължи на цялостното решение на целия ЕС.

И специално България гласува за това решение. Следователно всички санкционни ограничения срещу руската икономика, които действат на консолидирана основа от ЕС, важат в частност и от страна на България. И затова, струва ми се, всички рискове са пресметнати, за да не измисли сега Кремъл как да промени ситуацията“, обобщи Александър Мусиенко.