Пред нас не стои въпросът дали ще подкрепим 11-и пакет санкции или не. България както досега ще подкрепи санкциите, включително и 11-я пакет, но искам да подчертая, в Министерство на икономиката всеки път се прави анализ на всяко едно предложение по отношение на 11 пакет предложенията продължават от държавите членки. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов от парламентарната трибуна.

"Всяко едно предложение се анализира и ако някъде преценим, че има дори и минимален шанс българската икономика да бъде съществено засегната от някое решение, там начинът е борба за дерогация, например ако е необходимо или преговори. 11 пакет санкции все още е обект на преговори между страните членки и позициите по него предстои да бъдат уточнени. Той е насочен към ограничаване на възможностите за заобикаляне на досегашните санкции. Имайте предвид, че голяма част от съдържащата се информация относно обсъжданията за 11 пакет санкции между страните членки е чувствителна по своя характер и не може да бъде споделена в публично обсъждане в пленарна зала", допълни той.

Европейската комисия предлага 11-и пакет санкции срещу Русия

"Икономическите санкции наложени досега са насочени към секторите на финансите, търговията, енергетиката, транспорта, технологиите и отбраната. Анализирайки отражението на досегашните санкции към Русия върху българската икономика следва да направим и някой важни уточнения. България винаги е била и ще продължи да бъде неизменен защитник на мира и на международния правов ред. Ние участваме солидарно в досегашните санкции на ЕС спрямо Руската федерация, които целят да ограничат възможностите и ресурсите за продължаване на агресията в Украйна. Всяка икономическа санкция е принудителна промяна в естественото развитие на международната търговия и носи риск от неблагоприятни последици както върху икономиката на санкционирания, така и за санкциониращия", добави Стоянов.

Той подчерта, че ние сме съпричастни към украинския народ. "Ние винаги сме отстоявали на първо място българския националния интерес, защото ако българската икономика бъде отслабена или тежко засегната, това не само няма как да помогне за по-бързото прекратяване на войната в Украйна, а напротив би отслабило целия ЕК", посочи служебният министър на икономиката. Стоянов напомни, че страната ни е поискала да се наложи индивидуален подход при налагане на определени санкции към Русия.

"Направеният секторен анализ показва, че вносът от Русия в България на природен газ и нефт през последните 5 години заема относителни голям дял от общия внос на тези продукти в страната - от 68%-88% за природен газ и 62%-79% за нефт, което прави българската икономика силно зависима от вноса от руската федерация", каза той и добави, че би определил като ключово постигнатите две дерогации. "Трябва дебело да се подчерта, че дерогацията е направена за България и българските граждани поради географското положение. Имаме конкретен срок до 31 декември 2024г., когато санкциите ще се приложат в пълен обем и за страната ни", допълни Стоянов.

"При обсъждането на всеки пакет санкции Министерство на икономиката и останали ресорни министерства правят прогнози и отчитат какъв би бил на база статистическите данни ефектът от този санкционен ефект. Навсякъде където виждаме, че икономиката на България може д бъде засегната сериозно ние сме взели отношение", каза още служебният министър на икономиката. 
БГНЕС