/ БГНЕС
Създаването на Център за военно планиране и управление на задгранични невоенни операции на ЕС не е стъпка към създаването на европейска армия. Това заяви върховният представител на Съюза по външна политика и сигурност Федерика Могерини.

Могерини се опасява от загуба на водещата роля на САЩ

Европейският съюз взе политическото решени за създаването на Център за военно планиране и управление. Това съобщи германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен след заседание със своите колеги от 28-те държави членки.

Могерини поиска от САЩ да се въздържат от намеса в политиката на ЕС

В момента ЕС изпълнява три невоенни мисии – в Сомалия, Мали и Централноафриканската република. Това са операции на европейски военни в трети страни за обучение на местен военен персонал.

В своето изказване Могерини изрази и солидарността на ЕС с Южне Корея, пред лицето на заплахата КНДР, чиито действия представляват „сериозни предизвикателства за мира“.

Могерини: Европа има нужда от имигранти

Днес Пхенян извърши нови изстрелвания на ракети, които според Япония са били четири на брой, регистрирани по западното крайбрежие на страната. Те са преминали разстояние от около 1000 км.

Северна Корея изстреля четири балистични ракети

„Тези събития още веднъж потвърждават, че ЕС трябва да остане важен източник на сигурност в света“, каза Могерини.
БГНЕС