Михаил Прохоров създава своя партия
Михаил Прохоров създава своя партия / снимка: Reuters

Руският милиардер и бивш кандидат-президент Михаил Прохоров обяви, че създава своя партия. Тя ще се нарича Гражданска платформа и в нея ще влизат 500 души - минимумът, предвиден от закона, предаде Интерфакс.

На пресконференция Прохоров заяви, че в партията му ще влязат представители на тези регионални лидери, които са се оформили по време на предишната му партия "Правото дело" и на президентската му кампания. "Единствената цел е да се държи лиценза, за да се позволи на лидерите на гражданското общество да отидат на избори, защото сегашната политическа система не е тази, в която бихме искали да работим", каза Прохоров. Той добави, че партията му иска да участва в изборите в големите руски градове.

Гражданска платформа ще се бори за "еволюционно развитие на страната", каза Прохоров. Ние сме против революцията, ние сме за еволюционно развитие. За създаването на новата си партия Прохоров заговори веднага след президентските избори в началото на март, на които зае трето място, предава БТА.

Прохоров каза, че се е разочаровал от уличните протести и няма да участва в Марша на милионите в Москва, планиран на 12 юни. Той обясни, че не вижда "положителен дневен ред" в този протест.

Прохоров подчерта, че в неговата партия няма да има място за екстремисти и националисти.