Microsoft съди правителството на САЩ
Microsoft съди правителството на САЩ / снимка: Thinkstock/Getty Images

Американската софтуерна корпорация Microsoft ("Майкрософт") подаде съдебен иск срещу правителството на САЩ заради федерален закон, който позволява на властите да преглеждат клиентската електронна поща или файлове в интернет без знанието на техните притежатели, предаде Асошиейтед прес.

Корпорацията настоява, че има правото да съобщава на своите клиенти, ако федерална агенция "наднича" в техните имейли, добавя Ройтерс. Това е поредният сблъсък между технологичната индустрия и официален Вашингтон относно защитата на личната информация.

Добри шпиони, лоши шпиони

Според "Майкрософт" властите нарушават американската конституция, като не разрешават на компанията да информира хилядите си клиенти относно искания на правителството да преглежда техните имейли или други документи в интернет. Това, твърди корпорацията, е посегателство срещу конституционното право на свобода на словото и на защита срещу необосновани нахлувания в личния живот на хората.

Искаме бърз и евтин телефон, не ни пука за личните данни

Подавайки иска във федерален съд в западния район на Вашингтон, "Майкрософт" съобщи, че само през последните 18 месеца американските власти са искали информация за нейни клиенти над 5600 пъти. В почти половината от тези случаи съдът е нареждал на компанията да не съобщава на засегнатите клиенти за исканията на правителството.

Източник: БТА