Този четвъртък е  обявен от ООН за Международен ден на Нелсън Мандела, предаде VOA/Voice of America. 

Това е ежегоден глобален празник, който се провежда на 18 юли в чест на живота на и наследството на Нелсън Мандела.

„Докато светът празнува Международния ден на Нелсън Мандела, а ние отиваме  в остров Робен  - мястото, където световната икона е била в затвора и е страдала от проказа“, казва репортерът Тусо Кумало.

„Мандела е бил човек, който е изслушвал дори онези хора, с които не е съгласен. И винаги е правел всичко възможно, за да се опита да прояви човечност към другия човек с надеждата, че този човек ще му отвърне със същото“, споделя Мнседи Сисвана, бивш затворник на остров Робен.

„Беше трудно, защото се оказахме в среда, в която надзирателите на затвора  бяха бели, а всички затворници - черни. И така надзирателите не се отнасяха с нас по много хуманен начин. Така че трябваше да се самоутвърждаваме и да отстояваме своите достойнство като човешки същества“, казва Сисванa за собствената си присъда в затвора.

„Тук те работеха като роби. Тук се отнасяха с тях като с роби, с Нелсън Мандела и компания. Но сега, Южна Африка е свободна благодарение на Нелсън Мандела, иконата не само на Южна Африка, но и на света“, обяснява Кумало.

„Днес откриваме, че ние в Южна Африка сме много различни. Ние приемаме  всички в тази част като членове на човечеството. Идваме от далеч и тук сме като разнообразна страна, черни, бели, индианци, всички те в тази единствена част на Убунту“, казва Уенди Мбутума, екскурзовод в музея на остров Робен.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA