Меркел и Карзай обсъдиха отношенията между Афганистан и Пакистан
Меркел и Карзай обсъдиха отношенията между Афганистан и Пакистан / netinfo

Отношенията между Пакистан и Афганистан бяха основна тема в разговорите между германския канцлер Ангела Меркел и афганистанския президент Хамид Карзай, който е на посещение в Берлин, предаде ДПА.

"Обсъдихме въпроса за сътрудничеството с Пакистан, защото афганистанско-пакистанските отношения са от жизненоважно значение за бъдещето на Афганистан", каза Ангела Меркел. На съвместна пресконференция с Хамид Карзай тя подчерта, че е важно да се установи доколко силно е ангажиран Пакистан за мирното бъдеще на региона.

Карзай обърна внимание на нестабилността в южната част на Афганистан, където натовските сили водят военни операции срещу талибаните и Ал Каида.

"Афганистан продължава да изпитва затруднения във войната с тероризма. В афганистанските провинции в близост до границата с Пакистан все още има нападения над наши граждани, над училища, над международните сили", каза Карзай.

Афганистанският президент изрази благодарност за решението на Германия да разположи шест разузнавателни самолета "Торнадо" в Южен Афганистан.

Германия е изпратила 3000 войници в Афганистан. Те са разположени в относително спокойната северна част на страната, а мисията им е ограничена до помощ във възстановяването.