Меграхи ще доизлежи присъдата си в Либия? От „Даунинг стрийт” отричат
Меграхи ще доизлежи присъдата си в Либия? От „Даунинг стрийт” отричат / netinfo

Бившият агент на либийските тайни служби ще бъде изпратен в Либия, където ще продължи да излежава присъдата си, съобщиха Би Би Си и Скай нюз.

"Даунинг стрийт" опровергава съществуването на договор, предвиждащ изпращането в Либия на бившия агент на либийските тайни служби, който лежи в британски затвор за атентата над Локърби през 1988 г. Абделбасет Али ал Меграхи, пише БГНЕС, като се позовава на АФП.

Абделбасет Али ал Меграхи беше осъден през януари 2001 г. на доживотен затвор за ролята си в атентата срещу самолет на американската авиокомпания Панам над шотландското градче Лобърби, при който загинаха 270 души. В момента той се намира в затвор близо до Глазгоу, Шотландия.

Веднага след съобщението шотландският премиер Алекс Салмонд изрази недоволство, посочвайки, че такова решение е от компетенциите на шотландския парламент и не може да бъде взето едностранно от британския премиер.

През ноември 2003 г. Върховният съд на Шотландия реши, че либиецът трябва да прекара в затвора не по-малко от 27 години, преди да се мисли за евентуално условно освобождаване.

Новината за прехвърлянето му в Либия идва само седмица след посещението там на британския премиер Тони Блеър, който се срещна с либийския лидер Муамар Кадафи.