Меглена Кунева отива в Съчуан
Меглена Кунева отива в Съчуан / cнимкa: Sofia Photo Agency

Еврокомисар Меглена Кунева ще посети провинция Съчуан, която бе най-сериозно засегната от земетресението в Китай. Меглена Кунева е първият еврокомисар, който посещава източно-азиатската държава от името на Европейската комисия след земетресението от 12 май.

Тя ще се увери как върви възстановителната работата на различните екипи от европейски доброволци и спасители. В провинция Съчуан еврокомисар Кунева ще посети малко населено място, което е било почти напълно разрушено от земетресението и се снабдява с вода и медицинска техника от Испания, Дания и Великобритания.

Меглена Кунева ще посети и друго селце, в което има италианска полева болница. Тя ще се срещне с представители на европейски компании в Китай, които помагат на жертвите от земетресението с пари или доброволен труд на своите служители.

Два милиона евро бе хуманитарната помощ на Европейската комисия непосредствено след земетресението. С тази сума бяха купени палатки за бездомните в поразената област. Близо 160 млн. евро е общата сума дадена до сега от Европейската комисия, европейски неправителствени организации и европейски компании.