Медведев и лидерите на Абхазия и Южна Осетия подписаха мирния план
Медведев и лидерите на Абхазия и Южна Осетия подписаха мирния план / снимкa: БГНЕС
Руският президент Дмитрий Медведев прие в Кремъл лидерите на сепаратистките грузински републики Абхазия и Южна Осетия, предадоха световните агенции. На срещата страните подписаха плана, който беше одобрен във вторник вечерта с

посредничеството на френския президент Никола Саркози, уточнява Ройтерс.

"Русия ще подкрепи позицията на Абхазия и Южна Осетия в разговорите за техния бъдещ статут", каза Дмитрий Медведев на срещата със Сергей Багапш и Едуард Кокойти.

Руският президент и грузинският му колега Михаил Саакашвили дадоха по-рано тази седмица принципното си съгласие за плана от шест точки, предложен от френския президент Никола Саркози за спиране на боевете в Южна Осетия. Впоследствие Михаил Саакашвили изказа възражения относно последната точка - за международни дискусии върху бъдещия статут на двете сепаратистки републики. Саакашвили каза тогава, че териториалната цялост на Грузия е неизменен принцип и е изключена дискусия по тази тема. В резултат на това формулировката бе променена, като в нея сега се акцентира, че международните преговори ще бъдат с цел гарантиране на сигурността и стабилността в Абхазия и Южна Осетия.

"Когато говорим за шестата точка - точката за статута - искам да знаете и да кажете на хората в Южна Осетия и Абхазия, че позицията на Русия е непроменена," каза Медведев на днешната среща. "Преди време с президента на Франция се споразумяхме за принципите за намиране на решение по въпроса. Тези принципи формират основата, която можем да използваме, за да продължим нашата работа", отбеляза Медведев. По думите му юридически обвързващо споразумение за неупотребата на сила в конфликтната зона трябва да бъде подписано от всички страни с гаранции на Русия, ЕС и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Ето поглед върху шестте точки от споразумението за примирие между Русия и Грузия, постигнато с посредничеството на Франция и оповестено вчера от външните министри на ЕС:

Първо: Да не се прибягва до употреба на сила.

Второ: Трайно спиране на враждебните действия.

Трето: Свободен достъп за осигуряващите хуманитарна помощ.

Четвърто: Грузинските въоръжени сили трябва да се изтеглят до обичайните си позиции.

Пето: Руските въоръжени сили трябва да се изтеглят до линията, предшестваща началото на бойните действия. До създаването на международни механизми за наблюдение на мира, руските мироопазващи сили вземат допълнителни мерки за сигурност;

Шесто: Стартиране на международни дискусии за уреждане на сигурността и стабилността в Абхазия и Южна Осетия.

По-рано серия от експлозии бяха чути в грузинския град Гори на границата с Южна Осетия, а в околностите на града можеше да се види дим. Руски и грузински войски бяха съсредоточени в града. Малко преди артилерийския обстрел руски войник е поискал от журналистите да напуснат мястото и е произвел изстрели във въздуха.

По-рано бе съобщено, че руските въоръжени сили се завръщат в грузинския пристанищен град Поти и увеличават присъствието си в град Гори, въпреки споразумението за примирие. Това заяви говорителят на грузинското Министерство на вътшните работи Шота Утиашвили. Той заяви, че руските сили са променили намерението си и не напускат грузинския град Гори на границата с Южна Осетия, съобщи БТА.

По-късно Русия предупреди САЩ да не оказва никаква помощ на Грузия, защото това може да доведе до „повторение на трагичния сценарий“ в Южна Осетия, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Тя направи това в декларация Министерството на външните работи.

Москва призовава САЩ „да се въздържат от всяко действие, което може да бъде възприето от грузинските ръководители като насърчаване на неговите реваншистки амбиции и да доведе до повторение на трагичния сценарий“, се казва в документа на руското външно министерство.