Медиите трябва да акцентират върху положителните новини, смята Илхам Алиев
Медиите трябва да акцентират върху положителните новини, смята Илхам Алиев / снимка: БГНЕС

Ако искаме да засилим сътрудничеството, диалога между цивилизациите трябва да използваме всички възможности за това, каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев по време на Третия международен хуманитарен форум в столицата на страната Баку, съобщават местни медии. Събитието събра представители от над сто държави.

Илхам Алиев подчерта значението на медиите във времето на интернет технологиите и изрази надежда върху позитивните новини също да се акцентира.

„От една страна, живеем във времето на интернет и това е голямо предимство за нас. От друга страна, всяка дума, всяка информация има огромно влияние в глобализиращия се свят. Всяка дума, казана някъде, може да отекне и хората получават информация и новини основно от интернет", каза Алиев.

„И политиците, и представителите на медиите, както и обществениците имат отговорност по отношение на това", допълни той.

За съжаление се набляга най-вече върху лоши новини и в световните, и в азербайджански медии, а трагедиите и терористичните актове са с предимство, подчерта президентът. „Когато четеш медиите, имаш усещането, че светът гори - има сблъсъци, войни, експлозии и терористични актове навсякъде. А по света има толкова много позитивни събития", каза Алиев, изразявайки съжаление, че те са определяни като по-малко значими. Държавният глава подчерта отговорността на представителите на медиите по този въпрос.

„Ако искаме да подобрим сътрудничеството, диалога между цивилизациите, трябва да използваме всички налични възможности. Естествено, позитивните събития по света трябва да бъдат основни акценти в медиите", смята той.

Азербайджан се опитва да бъде в челните редици на научните иновации. Обръща се голямо внимание на развитието науката в страната, обяви Алиев. Държавният глава отбеляза, че е създаден специален фонд за научно развитие и са направени инвестиции във високи технологии. Развитието на интернет в Азербайджан също е в центъра на вниманието, като 70 на сто от населението са потребители на глобалната мрежа.