/ iStock

Световната здравна организация предупреди, че огромното количество отпадъци, образувани при справянето с пандемията от COVID-19, представляват заплаха за здравето на хората и околната среда. Десетките хиляди тонове допълнителни медицински отпадъци са поставили под огромно напрежение системите за управление на отпадъците в здравеопазването, се казва в доклад на СЗО.

Допълнителните отпадъци "застрашават здравето на хората и околната среда и разкриват острата необходимост от подобряване на практиките за управление на отпадъците", заяви здравната агенция на ООН.

"Докато държавите се бореха да си набавят лични предпазни средства (ЛПС), за да се справят с кризата, по-малко внимание се отделяше на безопасното и устойчиво обезвреждане на здравните отпадъци от пандемията", заяви СЗО.

В доклада се разглеждат 1,5 млрд. единици - приблизително 87 000 тона - лични предпазни средства, закупени между март 2020 г. и ноември 2021 г. и изпратени на държавите чрез системата на ООН - малка част от общото количество в световен мащаб. По-голямата част от това оборудване вероятно е завършило като отпадък, заяви СЗО.

"Абсолютно жизненоважно е здравните работници да бъдат снабдени с подходящите лични предпазни средства. Но също така е жизненоважно да се гарантира, че то може да бъде използвано безопасно, без да оказва въздействие върху околната среда", заяви директорът на СЗО за извънредни ситуации Майкъл Райън.

Освен това са изпратени над 140 млн. комплекта за тестване, които могат да генерират 2600 тона предимно пластмасови, неинфекциозни отпадъци и 731 000 литра химически отпадъци. Приблизително 97% от пластмасовите отпадъци от тестовете се изгарят, се казва в доклада. А първите 8 милиарда дози ваксина, приложени в световен мащаб, са довели до образуването на 144 000 тона допълнителни отпадъци като спринцовки, игли и предпазни кутии.

СЗО не препоръчва използването на ръкавици за инжектиране на ваксини, но в доклада се казва, че това изглежда е обичайна практика. В доклада се посочва, че по отношение на обема ръкавиците представляват най-голям дял от отпадъците от лични предпазни средства сред всички артикули, закупени от ООН.

БГНЕС