/ / iStock/Getty Images
Десетки слонове са починали в Шри Ланка, след като са консумирали пластмасови отпадъци на открито сметище в източната част на страната, предаде Асошиейтед прес.

Около двадесет животни са умрели през последните осем години, като две от тях са станали жертва преди дни. Опасните отпадъци те са намерили на открито сметище в населеното място Палакаду, област Ампара, на около 120 километра източно от столицата Коломбо.

Аутопсиите са показали, че слоновете са погълнали големи количества неразградима пластмаса, която са открили на сметището, казват ветеринари и защитници на животните.

Почина най-възрастният обитател на Софийския зоопарк - слоницата Артайда

Полиетилен, опаковки от хранителни продукти, пластмаси и други несмилаеми отпадъци, както и вода са единствените неща, установени при аутопсията. Не е открита храната, която обичайно те трябва да консумират.

Слоновете са почитани в Шри Ланка, но са и застрашени. Броят им е намалял от около 14 хиляди през 19-и век до 6 хиляди през 2011 г., когато е направено първото преброяване на тези животни в страната.

Те стават все по-уязвими заради загубата и намаляването на естествените им местообитания. Много от тях се приближават към градове и села в търсене на храна и стават жертви на бракониери или фермери, гневни от нанесените щети на реколтата им.

Гладните слонове търсят храна и в сметищата, където намират пластмаса, както и остри предмети, които увреждат храносмилателната им система, обясняват ветеринарите.
БТА