/ БТА
Руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова, която стана известна със своя протест в ефир срещу войната в Украйна, бе включена от руските власти в списък с лица за издирване, тъй като се предполага, че е избягала от наложения ѝ домашен арест, предаде Ройтерс.

Четиридесет и четири годишната Овсянникова бе поставена под домашен арест за два месеца през август и може да бъде осъдена на до 10 години затвор, ако бъде призната за виновна в разпространяване на фалшиви новини за руските въоръжени сили. Случаят е свързан с протест през юли, когато тя застана на брега на реката срещу Кремъл и издигна плакат, на който бе написано, че президентът Владимир Путин е убиец и че неговите войници са фашисти.

В събота руската медия Ар Ти съобщи, че Овсянникова е в неизвестност. "Миналата вечер моята бивша съпруга е напуснала мястото, на което съдът беше постановил тя да бъде задържана под домашен арест и, заедно с моята 11-годишна дъщеря, е избягала в неизвестна посока", заяви бившият съпруг на Овсянникова.

Нейна снимка и името ѝ се появиха в онлайн списък на укрили се от правосъдието лица, публикуван от руското вътрешно министерство. На 4 март, осем дни след като руските сили нахлуха в Украйна, Русия прие закон срещу разпространяване на информация, уронваща престижа на въоръжените сили.

Овсянникова, която е родена в Украйна, придоби международна известност през март, когато излезе пред камерите в телевизионно студио по време на вечерните новини на руския Първи канал с плакат, на който пишеше "Спрете войната" и "Те ви лъжат", припомня Ройтерс. Тя вече бе глобена за два други протеста срещу войната.
БТА